De geknipte keuze

 

68 sterke stukjes bij het Turkse levensverhaal De keuze

 

Tussen 2011 en 2014 voerde ik talloze gesprekken met Hayrettin Dumlügöl en Remziye Baybek en bezocht ik alle plekken in Turkije waar ze hadden gewoond en gewerkt. Dat resulteerde in De belofte, hun levensverhaal, dat ik in een beperkte oplage onder de betrokkenen verdeelde.

In september 2018 volgde De keuze, de romanversie waarin ik hun geschiedenis aanhield, maar de verhaallijnen aanpaste en fictieve elementen toevoegde, zodat ik me genoodzaakt zag de namen te veranderen. Hayrettin en Remziye werden Fahrettin en Safiye.

Bij deze omzetting moest ik heel wat interessante zijverhalen, passages en anekdotes schrappen, die niet echt relevant waren voor De keuze. Omdat ze het levensverhaal mooi aanvullen maar net zo goed als losse stukjes lezensvatbaar zijn, heb ik ze bewerkt en in De geknipte keuze samengebracht.

ISBN 978-94-6328-481-3

178 blz. 

€ 14,95 

De geknipte keuze is uitverkocht.

Contact

Lezensweg

Sint-Truidersteenweg 315 bus 4 

3500 Hasselt                                            

info@lezensweg.be

 

ISBN 978-94-6388-619-2

306 blz.

€ 18,95

NachtLicht is uitverkocht.

Contact

Lezensweg

Sint-Truidersteenweg 315 bus 4 

3500 Hasselt                                            

info@lezensweg.be

 

NachtLicht

 

historische roman - wat aan de verovering van Mexico voorafging

 

In 2021 was het precies 500 jaar geleden dat de Spanjaarden onder de leiding van Hernán Cortés de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan ten val brachten.

NachtLicht is een fictieve roman die hieraan voorafgaat. Het verhaal speelt zich af tussen 1486 en 1498 in het zuiden van Mexico. Het is een woelige periode waarin het vreedzame Zapoteekse volk onder druk staat van de opdringerige Mixteken en bloeddorstige Mexicas, of Azteken.

NachtLicht is een jonge fluitspeler in een Zapoteekse weversfamilie die rouwt om de dood van de oudste zoon GroteArend. Hij is getuige van steeds bitsere discussies tussen zijn verdraagzame vader en strijdvaardige broer, de krijger SnelleCoyote, die ervan uitgaat dat de vijandige Mixteken zijn broer hebben vermoord. SnelleCoyote zint op wraak en vertrekt om zich aan te sluiten bij de Mexicas, het machtige krijgersvolk dat onder de nieuwe heerser Ahuitzotl grote gebieden onderwerpt. NachtLicht maakt zich grote zorgen en besluit hem terug te halen. Met zijn zus WitteWolk, een vaardige weefster, maakt hij de verre en gevaarlijke tocht naar Tenochtitlan, nu Mexico-Stad. Zijn verblijf in de ontzagwekkende hoofdstad van de Mexicas maakt een diepe indruk op hem. Maar er staan hem nog drama-tischer gebeurtenissen te wachten, die zijn leven diepgaand zullen veranderen.

 

Historicus-neerlandicus Jos Martens, kenner van Pre-Columbiaans Amerika, op Histoforum: 

'Met NachtLicht schreef Guy Brugmans een roman die binnen een breed opgezet en stevig gedocumenteerd historisch kader de persoonlijke ervaringen van de hoofdpersonen evoceert in authentiek, origineel taalgebruik en intussen veel informatie verstrekt zowel over tijdgeest als over concrete gebeurtenissen, ruimte en tijd. De tijdgeest is geëvoceerd zoals ik uiterst zelden heb gelezen, en nog nooit in het Nederlands wat deze periode betreft, vlak voor de Conquista van Mexico.' Voor de volledige bespreking op Histoforum:

http://histoforum.net/romans/nachtlicht.html

 

ISBN 978-90-9031-433-4

44 blz.

€ 16,95

Feppe en de Maan is uitverkocht.

Contact

Lezensweg

Sint-Truidersteenweg 315 bus 4 

3500 Hasselt                                            

info@lezensweg.be

 

 

 

ISBN 978-94-6328-215-4

416 blz.

€ 22,95 

De keuze is uitverkocht.

Contact

Lezensweg

Sint-Truidersteenweg 315 bus 4 

3500 Hasselt                                        

info@lezensweg.be

 

ISBN 978-94-6328-177-5

244 blz.

€ 16,95

De alfabeten is uitverkocht.

Contact

Lezensweg

Sint-Truidersteenweg 315 bus 4 

3500 Hasselt                                            

info@lezensweg.be

Feppe en de Maan

 

hoe een dapper vuurvliegje de maan redde

 

Thema 

Als je iets heel graag wil, dan moet je er vaak heel erg je best voor doen en allerlei moeilijkheden overwinnen. Mama en papa zullen je wel helpen om je droom waar te maken. 

 

Verhaal

Feppe ziet elke avond de maan aan de hemel staan. Hij zou er heel graag naartoe vliegen. Maar ze staat zo ver weg. Zijn vleugels kunnen hem zo ver niet dragen. Hij verzint allerlei manieren om hoger te vliegen. 

De maan stelt zich aan. Ze denkt dat ze veel helderder, groter en levendiger is dan de sterren. Een vrank sterretje leest haar de les. 

Op een nacht blijft de maan weg. Feppe wil haar helpen. Mama neemt hem mee, heel hoog in de lucht. Feppe en alle sterren geven wat van hun licht aan de maan. Naarmate ze groeit, begint ze ook weer op te scheppen. Als Feppe en het sterretje haar ‘inlichten’, ziet de maan in hoe dom ze is. Mama maakt Feppe duidelijk dat ook hij genoeg licht geeft om met anderen te delen.

 

Leeftijd

voorlezen vanaf 6 jaar / zelf lezen vanaf 8 jaar

 

Illustraties

Valentina Lari - www.valentinalari.com

 

 

De keuze

 

een waargebeurd verhaal over twee gedreven mensen op zoek naar een beter leven 

 

Fahrettin groeit op in een groot en arm gezin in Sarıkamış, een afgelegen bergdorp in het noordoosten van Anatolië. Op een vroege lentedag stapt hij op de trein naar Izmir, de heidense stad aan de verre westkust.

Safiye is de jongste van vier dochters in een bemiddeld en zorgeloos gezin in de stad Manisa. Als haar vader ziek wordt en overlijdt, slaat de situatie om. Samen met mama en haar zus moet ze noodge-dwongen naar Izmir verhuizen.

Op een ochtend merkt Fahrettin de jonge Safiye op. Het is de dag waarop hun levens voorgoed veranderen. In woelige omstandig-heden nemen ze hun lot in eigen handen en bundelen de krachten in de hoop zich uit hun armoedig leven op te werken. Een hachelijk voornemen dat gezien alle verschillen, strubbelingen en tegen-kantingen voortdurend op de proef wordt gesteld.

 

‘Want wat hen tegenover elkaar stelt, wat hen tegen elkaar in het harnas jaagt, houdt hen uiteindelijk ook samen, diezelfde koppige geestkracht in al haar voorkomens: de wilskracht waarmee ze hun verbond hebben gesmeed, de drijfkracht die hen boven water houdt als ze kopje onder dreigen te gaan, de stuwkracht die hen voortdrijft over alle hindernissen heen, de draagkracht om zichzelf en elkaar en alle gewicht en tegenkanting mee te sleuren, de veerkracht die hen weer overeind helpt als ze struikelen.’

 

 

De alfabeten

 

een tragikomische en romantische parabel over een verloren boek en een gevonden liefde

 

Nicolas woont met zijn kat Félix in een kleine wijk van een grote Franse stad. Hij leeft van een uitkering en sjachert wat, eerder om zich bezig te houden dan om wat te verdienen. 

Op een dag grist hij enkele boeken van een onbeheerd karretje. Het blijken vier dezelfde delen van een tweedelig woordenboek. Hij heeft nu een missie: de boeken zo gauw mogelijk verpatsen. Het laatste woordenboek houdt hij zelf. Het opent zijn blik op een nieuwe wereld.

Amira woont met haar strenge, behoudsgezinde moeder in een aangrenzende wijk. Ze maakt schoon in het gemeentehuis en de bibliotheek. Na een vreemd voorval dreigt ze haar werk te  verliezen. Ze wil de taal beter leren om haar toekomst veilig te stellen. Hiervoor leest ze kinderboekjes en gaat ze op zoek naar een woordenboek.

Twee kwetsbare, moedige mensen op hun eigen eilandje, waar de tijd is blijven stilstaan. Op een dag kruisen hun wegen elkaar. Toeval – of het lot?