ISBN 978-94-6388-619-2

306 blz.

18,95 euro

 

Bestelling

NachtLicht is uitverkocht.

 

Contact

Lezensweg

Sint-Truidersteenweg 315 bus 4 

3500 Hasselt                                            

info@lezensweg.be

NachtLicht

 

historische roman

wat aan de verovering van Mexico voorafging

 

In 2021 was het precies 500 jaar geleden dat de Spanjaarden onder de leiding van Hernán Cortés de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan ten val brachten.

NachtLicht is een fictieve roman die hieraan voorafgaat. Het verhaal speelt zich af tussen 1486 en 1498 in het zuiden van Mexico. Het is een woelige periode waarin het vreedzame Zapoteekse volk onder druk staat van de opdringerige Mixteken en bloeddorstige Mexicas, of Azteken.

NachtLicht is een jonge fluitspeler in een Zapoteekse wevers-familie die rouwt om de dood van de oudste zoon GroteArend. Hij is getuige van steeds bitsere discussies tussen zijn verdraag-zame vader en strijdvaardige broer, de krijger SnelleCoyote, die ervan uitgaat dat de vijandige Mixteken zijn broer hebben vermoord. SnelleCoyote zint op wraak en vertrekt om zich aan te sluiten bij de Mexicas, het machtige krijgersvolk dat onder de nieuwe heerser Ahuitzotl grote gebieden onderwerpt. NachtLicht maakt zich grote zorgen en besluit hem terug te halen. Met zijn zus WitteWolk, een vaardige weefster, maakt hij de verre en gevaarlijke tocht naar Tenochtitlan, nu Mexico-Stad. Zijn verblijf in de ontzagwekkende hoofdstad van de Mexicas maakt een diepe indruk op hem. Maar er staan hem nog dramatischer gebeurtenissen te wachten, die zijn leven diepgaand zullen veranderen.

 

Historicus-neerlandicus Jos Martens, kenner van Pre-Columbiaans Amerika, op Histoforum: 

'Met NachtLicht schreef Guy Brugmans een roman die binnen een breed opgezet en stevig gedocumenteerd historisch kader de persoonlijke ervaringen van de hoofdpersonen evoceert in authentiek, origineel taalgebruik en intussen veel informatie verstrekt zowel over tijdgeest als over concrete gebeurtenissen, ruimte en tijd. De tijdgeest is geëvoceerd zoals ik uiterst zelden heb gelezen, en nog nooit in het Nederlands wat deze periode betreft, vlak voor de Conquista van Mexico.' 

Lees de volledige bespreking op Histoforum:

http://histoforum.net/romans/nachtlicht.html